dimecres, 7 d’octubre del 2015

Aptituds que ha de tenir un professor del segle XXI

Al llarg dels segles la societat ha anat canviant, però l’educació, ha anat progressant de la mateixa manera?
Actualment, a l’educació del segle XXI, encara es fan servir metodologies del segle anterior. Per tant, podem afirmar, que no només s’han d’introduir tecnologies sinó que també s’ha de canviar el sistema educatiu i les pràctiques pedagògiques actuals.
Per parlar de canvi necessitem tenir en compte els següents conceptes:
Primerament, el rol del professor. Ja no l’hem de percebre com la persona que posseeix els continguts, sinó com un acompanyant durant el procés educatiu, per tant el professor deixa de ser una figura superior a l’alumnat. També hem de tenir en compte que el professor del segle XXI, ha de tenir unes certes aptituds i actituds, per dur a terme la seva feina i transmetre als alumnes noves competències.
A continuació, el rol de l’alumne. Hem de percebre l’alumne com un esser actiu i participatiu en la seva educació, això implica que no nomes ha de rebre informació, sinó que també s’ha de tenir en compte la seva opinió i incentivar el pensament crític.
També s’ha de tenir en compte, l’organització dels espais educatius i d’aprenentatge. S’han d’adaptar els espais a l’educació actual per tal de que l’alumnat es pugui trobar en un ambient acollidor i que afavoreixi aquestes noves metodologies.
Per acabar, han sorgit noves metodologies que fan l’aprenentatge més dinàmic, com per exemple:
El “Flipped Classroom”, és un mètode que s’ha posat molt de moda i que consisteix en donar la informació als alumnes en anterioritat, per tal de que quan tornin a classe siguin ells mateixos els que participin de manera activa.
El “mLearning” consisteix en utilitzar dispositius mòbils, (mòbils, tauletes, ordinadors portàtils, etc).
El “Game-based learning” que consisteix en aprendre mitjançant el joc, fent que les classes siguin divertides, però alhora didàctiques.
Els “Móns virtuals”, que són fòrums on pots relacionar-te amb altres persones per tal de compartir coneixements i opinions.
Els ABP (Aprenentatge Basat en Projectes), que es basa en aprendre els continguts posant-los a la pràctica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada